adblue-werking

Kosten Adblue uitschakelen/verwijderen

In het geval van adblue storingen kan zonder problemen het adblue-systeem volledig uitgeschakeld worden, de kosten zijn voor de meeste automerken 295 euro (voor Peugeot 350,- / Mercedes 395,-). Er hoeft geen adblue meer getankt te worden, en alle foutmeldingen zullen permanent wegblijven.

Waarom gebruikt een auto Adblue?

Een dieselauto produceert naast roetdeeltjes ook stikstofoxiden (NOx). Het Adblue systeem is ontwikkeld om de uitstoot van stikstofoxiden te verminderen zodat de auto schoner voor het milieu wordt er hierbij aan de Euro-6 norm voldoet. 

Hoe werkt Adblue?

De Adblue (Ureum-vloeistof) wordt vanuit een adbue-reservoir door een ureum-pomp in het uitlaatsysteem geïnjecteerd, hierdoor komt ammoniak vrij welke vervolgens in de SCR (Selective Catalytic Reduction katalysator) voor een chemische reactie zorgt. De schadelijke NOx wordt omgezet in de neutrale stoffen stikstof en water.

Zonder AdBlue door de APK?

Sinds kort is bepaald dat vanaf 1 januari 2023 bij de APK een roetdeeltjestester wordt gebruikt om te controleren of een roetfilter aanwezig én werkend is. Echter na het Adblue systeem verwijderen blijft het roetfilter gewoon werken. Een APK-keurmeester controleert niet specifiek of een adblue-module aanwezig is.

Gevolgen van Adblue problemen:

Het komt vaak voor dat het adblue-systeem storingen veroorzaakt of volledig defect gaat. Problemen kunnen ontstaan aan de adblue-tank, ureumpomp, NOx sensor, adblue-aanstuurmodule, motorcomputer of aan bedrading van een van deze onderdelen. Diagnose stellen en reparatie kan duizenden euro's kosten en geeft geen garantie op een blijvend werkend systeem. Na storing kan er nog maar een beperkt aantal km met de auto gereden worden, hierna zal de auto niet meer starten. Uitschakelen van het adblue systeem is een goedkope en permanente oplossing.

Verschil tussen Adblue en Eolys?

Er is een groot verschil tussen beide vloeistoffen. Adblue (Ureum vloeistof) wordt gebruikt om middels een SCR-katalysator het NOx gehalte in de uitlaatgassen te verminderen. Eolys is een vloeistof welke in het roetfilter zorgt voor verbranding van roetdeeltjes. 
De Adbue-tank heeft een herkenbare blauwe vuldop, welke vaak naast de normale tankaansluiting zit, of in de kofferbak of onder de motorkap. De Eolys-tank zit onder de auto naast de brandstoftank.

Locatie-adres adblue uitschrijven;

Chat openen
Direct advies