Pops and Bangs 

”Pops & bangs” ook wel ‘crackles’ genoemd, zijn uit het Engels overgenomen benamingen die knallen uit de uitlaat van een auto beschrijven welke zijn ontstaan door een anti-lag systeem. Het anti-lag systeem komt oorspronkelijk uit de racerij waar het gebruikt werd om de turbo-aangedreven motor op toeren te houden. Na het loslaten van het gaspedaal verliest een turbo normaal gezien zijn druk. Het drukverlies kan verhinderd worden door na het loslaten van het gaspedaal extra brandstof te injecteren en vertraagd te ontbranden. 

Bij auto’s op de openbare weg geeft dit systeem een nauwelijks merkbaar verschil van rijeigenschappen. De  reden om toch een anti-lag systeem te laten installeren in een auto zijn de knallen uit de uitlaat die als bijeffect optreden. Dit ontstaat doordat de extra brandstof die vertraagd ontstoken wordt niet in de cilinders maar in de uitlaat verbrand wordt. 

In extreme gevallen is het ook mogelijk dat tegelijkertijd steekvlammen uit de uitlaat zichtbaar zijn.

 

Het programmeren van de Pops & Bangs gebeurt softwarematig in de motorcomputer van de auto. Het is toepasbaar op benzineauto’s met een turbo. Echter bij een 1.2tsi-motor met een standaard uitlaatsysteem zal het weinig effect hebben. Hoe groter de motor en hoe minder begrenzingen in de uitlaat hoe groter het effect.

Voor vragen over wat mogelijk is met uw auto, neem contact met ons op.

Chat openen
Direct advies